A fiatalság forrása, koenzim Q10?

A koenzim Q10 (CoQ10) a “fiatalság forrása”, egy relatív új belépő a bőrápoló iparban. Habár az általános egészség és táplálék nagy értékeként jobban ismert, kutatott. Vajon tényleg fiatalít?

Koenzim q10, a fiatalság forrása -refplay.hu egészség

A CoQ10-nek legalább két fontos szerepe van az emberi testben. Először is, a biomechanikus gépezetben az egyik esszenciális fogaskerék, mely biológiai energiát (ATP) termel a sejteken belül. Másodszor, a CoQ10 egy antioxidáns. Segít semlegesíteni káros szabadgyököket, melyek az öregedés egy okozói. Tökéletes kondíció alatt, a test annyi CoQ10-et tud termelni, amennyire szüksége van. Mindazonáltal, bizonyos tényezők, mint az öregedés, stressz és más gyógyszerek, lecsökkenthetik a CoQ10 szintjét a testben. Eredményeként, a sejtek képessége a stressz ellenállásához és a csökkenés regenerálásához. Szerencsétlenül, a CoQ10 szintje a testben majdnem elkerülhetetlenül csökken a korral növekedve. Valójában, a CoQ10-et az öregedés legpontosabb biokönyvjelzőjeként emlegetik, mivel a csökkenése nagy összefüggésben van az öregedési folyamattal. Néhány tanulmányban, rágcsálók kiegészítő CoQ10-zel kezelve harminc százalékkal tovább éltek mint kezeletlen társaik. A CoQ10 kiegészítő hatásai az emberi hosszú életre ismeretlenek még. Másfelől, bebizonyították más bizonyos emberi betegségekben való hasznosságát, beleértve a szívelégtelenséget és a magas vérnyomást.

Mit tehet a CoQ10 a bőröddel? Elméletileg, a CoQ10 (bőrkrémben például) hasznos lehet. A legtöbb harminc éven felüli emberben, a bőrben meglévő CoQ10 szint az optimális érték alá csökkent, eredményezve a kollagén-, elasztin-  és más fontos bőrmolekula gyengébb termelési képességét. Emellett, a CoQ10-ben kimerült bőr sokkal hajlamosabb a szabad gyökök károsítására, melyek különösen sokan vannak a bőrben, mikor már ki vannak téve az elemi részeknek. Mégis, a CoQ10 megnövelheti a bőrregenerációt és szabadgyökök csökkentését. Továbbá, a CoQ10 egy apró molekula, mely könnyen be tud szivárogni a bőrsejtekbe.

Alapozva ezen a racionális összefüggésen és a hajsza új termékek piacra vitelének köszönhetően, sok cég mutatott be CoQ10-et tartalmazó bőrápoló termékeket. Még nem tiszta, hogy ezek a termékek hatásosak-e valójában. Először is, az elméleti hatásfok nem mindig produkál gyakorlati hasznokat. Másodszor, nagyon kevés valódi tanulmány mutat a CoQ10 által eddig feltételezett, lehetséges gyakorlati hasznokat a bőrnek. A legbátorítóbb egy 1999-es tanulmány német kutatók által vezetett, kik jelentették a CoQ10 hosszan tartó használatánál a szem körüli ráncok csökkenését.

Még ha a CoQ10 hatásos lenne az öregedéssel szemben, nem világos, hogy a CoQ10 termékek elegendő aktív koncentrációjú CoQ10-et tartalmaznak. Jegyezd meg, hogy a CoQ10, mint a C vitamin, inaktiválódhat a levegő oxigénje által. A legtöbbet CoQ10-et viszont csak a szarvasmarha szívéből lehet egyfajta biológia eljárással kinyerni. Érdekesség még, hogy ebből egy fél szarvasmarhát naponta el kellene fogyasztani a megfelelő effektivitás érdekében, de ezt nem javasoljuk és nem is lehetséges.

 

 


CSATORNA TÁMOGATÁSA: link


Refplay youtube

Refplay instagram


🔴 Másik csatornám: Sarkadi Roland youtube

🔴 Másik instagram: Sarkadi Roland insta