Recept: Bejgli

Ma a bejglit ajánlanám, nincs karácsony bejgli nélkül legalább is nálunk.

indapress recept:bejgli

A karácsonyi süteménykínálat megkerülhetetlen eleme a bejgli. A leggyakrabban dióval vagy mákkal töltött sütemény a XIX. század második felében került a monarchia asztalaira, és az óta egyet jelent a karácsonnyal. A beigli, bejgli vagy bájgli születéstörténetei közül talán a legismertebb és kikezdhetetlen logikája miatt legelfogadottabb, hogy a bejgli a pozsonyi pékek töltött kiflijéből, az úgynevezett pozsonyi kifliből született. A történet szerint az 1376-ban céhbe tömörült pozsonyi pékek évszázadokon keresztül figyelték a pozsonyiak vásárlási szokásait, majd 1559-ben gondoltak egyet, és dióval, mákkal töltött kiflik gyártásába fogtak. Ezeknek a töltött patkóknak akkora sikere lett, hogy hamar megjelentek Pozsony városán kívül és – a pozsonyi jelzőt megőrizve – messzi tájakon is nagy népszerűségre tettek szert. A történet szerint ebből a kifliből született az azonos tésztájú és töltelékű, de sokkal gazdaságosabb kivitelű bejgli. A tölteléknek kultikus jelentősége van. A bőséget, termékenységet szimbolizáló mák és a szintén gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképező, rontás ellen védő dió jól illik a karácsony szimbolikájába. A különféle mákos, diós sütemények mellett a bejgli az, ahol mindkettő tökéletes szimbiózisban megjelenik, saját rajongótábort követelve magának.

Solymosi Lászlóné Jucus receptje alapján készítettem, nagyon finom és tökéletes kinézetű bejglim lett

Bejgli

indapress recept:bejgli

Hozzávalók:

-90 dkg liszt
-25 dkg margarin
-12.5 dkg zsír
-10 dkg porcukor
-2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
-2 db tojássárgája
-1 dkg só
-1 dl hideg tejszín
-2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
– + 1 tojás a lekenéshez

Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :

– 70 dkg mák vagy dió
-50 dkg kristálycukor
-15 dkg zsemlemorzsa
-0.5 L víz,
-mazsola,
-őrölt fahéj,
-sok reszelt citromhéj,
-késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

Elkészítése:

– A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
– A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg a-nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
– Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
– A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
– Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. (A tölteléket, amikor ráteszem a tésztára, teszek rá egy Folpackot és azon keresztül nyújtom el, hogy ne ragadjon.) Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
– Éjszaka hüvős helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
– Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
– Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.

 

Üdv:Megyeri Norbertné Nóra

Mit süssünk főzzünk ma – További receptek az oldalon!

 

👉 IRATKOZZ FEL és KÖVESD A TÖBBI OLDALT IS!

- REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

- REFPLAY INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND YOUTUBE CSATORNA

- SARKADI ROLAND INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND HONLAP