Ma ’ mint ’ Ti: Ifjú tehetségek Sárváron

A Ma ’ mint ’ Ti nevű színtársulat egyik tagjával, Horváth Anikóval, beszélgettem a színház szeretetéről, mélységekről és a próbákról.

A színtársulat neve: Ma ’mint’ Ti. Mit takar ez a név?
Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdő című meséjében a kicsi zöld manónak ez volt a neve. Ez azt akarja jelképezni, hogy a csoport mindig valakinek a bőrébe bújik, és aznap eljátsza azt, hogy olyanok vagyunk, mint ti.

Mióta vagy tagja a társulatnak?
A kezdetektől, mióta megalakult a csoport. 2000 – ben Schimmer Roberta hozta létre, aki jelenleg is a darabok rendezője. Ő a sárvári Koncz János Zene és Művészeti Iskola zongora tanára, akinek dráma pedagógia végzettsége is van. Az ötlet tőle származik. 2005-ig a zeneiskola keretein belül működtünk, de mivel így az anyagi forrásaink kevésnek bizonyultak, ezért 2005- ben Társulattá szerveződtünk, és így pályázhattunk juttatásokra.

Mi történt az elmúlt időszakban a csoporttal?
A csoport létszáma mindig kicsit ingadozik, sokan jelentkeznek szeptemberben, majd néhány hónap elteltével kimaradoznak. Gondolom, kicsit másra számítanak. Az órákon nem csak szövegeket mondunk vagy énekelünk. Tanárunk nagyon fontosnak tartja, hogy az adott jelenetet, szöveget vagy bármilyen feladatot, amellyel meg kell birkóznunk, mindig mélységeiben nézzük, értelmezzük, ássuk bele magunkat a részletekbe. Ez pedig kemény munkát, sok időt igényel. A kemény mag persze megmaradt, akiket megfogott a színház szeretete, amit Roberta képvisel.

Jelenleg hol folynak a próbák?
Sárváron egy régi iskola épületét “birtokba vették” a különböző művészeti- és sportegyesületek, természetesen a városi önkormányzat engedélyével és támogatásával. Az épület biztosít próbalehetőséget a Sárvári Mazsorettcsoportnak, a Kanona Band zenekarnak, az Urban Dance hiphop csapatnak, a take wando edzéseknek és nekünk, Ma’mint’Ti színjátszó csoportnak is. A próbák nyáron, a nagy melegben áthelyeződnek az iskola belső udvarára, majd az előadások közeledtével a főpróbák a Nádasdy vár szabadtéri színpadán zajlanak, ahol a közönség is megtekintheti az elkészült produkciót.

Mi az aktuális darab, amit próbáltok?
Babonásak vagyunk. Az éppen zajló munkafolyamatról, a tervekről nem beszélünk. Az biztos, hogy idén sem telik el nyár előadás nélkül.

Voltatok-e mostanában versenyen?
A csoport több versenyen is részt vett az elmúlt évben. Például versmondó versenyeken, színjátszó csoportok országos vetélkedőjén.

Azt mondtad régen, hogy ez neked nem csak hobbi, hanem hivatásodul is választanád a színészetet. Most hogy vélekedsz erről?
A színház, a színészet szeretete természetesen megmaradt, viszont hivatásként valószínűleg nem fogom űzni. Nehéz és bizonytalan élet a színészeké. Szeretném azonban, ha hobbiként mindig jelen lenne a mindennapjaimban, hisz ez az a tevékenység, amiben igazán örömömet lelem. – SZÍNHÁZ

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM