A boldogság apró morzsái

Sokszor látok olyan embereket, akikről süt, hogy nem boldogok. Igazából az emberek többsége ilyen. Csak körül kell nézni az utcán például…Látni lehet az arcukon, hogy valami nem stimmel, hogy agyilag mindenhol vannak, csak a jelen pillanatban nem, a szemük nem ragyog, a tartásuk szorongást mutat, fejüket lehajtják. Hiányzik valami az életükből. Csak úgy vannak…

Alkottunk magunkban egy képet, hogy mi az, ami az embert boldoggá teszi. A saját ház, az autó, család, utazások, barátok, élmények, szép test stb. Sokan azt gondolják, hogy addig nem lehet az ember boldog, amíg ezek a dolgok nem jelennek meg életében. Keményen dolgoznak, állandóan azon fáradoznak, hogy újabb és újabb dolgokat nyilvánítsanak meg Életükben. Vagyis annyira elfoglaltak azzal, hogy boldog életet kreáljanak maguknak, hogy észre sem veszik azt, hogy most is élhetnének pozitív érzésekkel. Menekülnek a jelenből. Például: nincs elég pénze az illetőnek, mindent elkövet, hogy új állást szerezzen, vagy valamilyen formában, legális vagy nem legális úton pénzhez jusson. De valahol nem élvezi a folyamatot, maga mögött akarja hagyni az egész helyzetet, amibe beleragadt, az meg csak ráadás, hogy magában se bízik annyira hogy ő ezt képes megvalósítani.

A mai ember a boldogságát tárgyakhoz és körülményekhez kötötte. Nincs tisztában azzal, hogy a boldogság egy döntés, egy választott út. Mert az ember mindig, és minden körülmény között boldog tud lenni. Nincs tisztában vele, vagy nem akarja elfogadni. ,,Hát az hogy lehet, legyek most boldog és érezzem jól magam, úgy hogy 30 évesen egyedül vagyok és még a karrieremet és építgetnem kell? Mondd, miért is legyek boldog pénz és partner nélkül?”
Nem fogok arról írni, hogyan érd el ezt az állapotot. Egyrészt mert minden ember más, minden embernek más segít, másrészt én nem vagyok tanító, csupán leírom azt, hogy miket tanultam az utóbbi időben. Annyit leírok, hogy csupán két könyvet olvastam el ezzel kapcsolatban, és felismertem, hogy már most mennyi jó dolog létezik az Életemben. Örültem annak, hogy van családom (akik nem is mindig a legjobb példát mutatták meg, de tanultam az ő esetükből), van mit ennem, van hol laknom, tudok öltözködni és rengetegg élményem van. Egy idő után amúgy, mikor felismered a mindig és mindenhol jelenlévő Jóllétet az Életedben, a hiány érzése egyre jobban csökken benned, és így egyre több lehetőséget kapsz a vágyaid beteljesítésére.

Egy nagyon erős befolyás hat az emberekre a társadalom által, még pedig azzal, hogy elhitetik veled, hogy csak a kemény melónak és munkának van gyümölcse. Küzdened kell és erőfeszítéseket kell tenned ha el akarsz érni valamit, és csak a kemény munka árán kapsz elismerést…,,nézzétek, mennyit harcoltam, és kitartottam, hogy végül ide eljussak, most már igazán méltó vagyok arra, hogy elismerjenek, mert szegény én, annyit güriztem érte…” Ez egy baromság. Elmondom neked Barátom, hogy amíg gürizel és erőlködsz, kimaradsz egy csomó jóból, ez teszi ki a gondolataid 90 %-át és nem is tudod élvezni a jelen pillanatát. És nem fogsz megérkezni a vágyott pontba. Vagy ha igen, nem fogod megkapni azt az érzést. Nem fogod megkapni a hőn áhított örömteli érzést. És tudod miért nem? Mert nem készültél fel rá. Nem volt ott a rezgésedben… Már leírtam egyszer a kedvenc idézetemet: kívülről csak az jöhet ami belül már létezik.

A vágyak jó dolgok. Ha eléred őket, több leszel általuk. Addig nincs is baj, mikor lelkesedsz a vágyakért és élvezed a folyamatot. Azt mondják, a végén úgysem az számít hogy elérted. Hanem az, hogy kivé váltál az út alatt. Ezért szól a vágyad csakis rólad.
Akkor van baj, amikor a vágyak megvalósítása annyira leköt, hogy elfelejted élvezni az életed. Elfelejted azt, hogy milyen jól tud esni egy kávé, egy finom étel, vagy egy együtt eltöltött este a pároddal vagy a barátaiddal.
Én azt mondom: fel kell adnod a kényszert arra, hogy minden körülményt és történést írányítás. Egyre többször hallod: te vagy az életed írányítója, ügyelj a gondolataidra és az érzéseidre mert általuk teremtesz. Igen, na de amikor mindent irányítani akarsz, leblokkolod magad és jön a fent említett görcs és erőfeszítés, és onnantól már tudjuk…

Amint feladod a kényszert és elfogadod az életed, a múltad, a jelened, és nem akarsz semmit se szabályozni, sőt, még változtatni sem akarsz, akkor engedsz és áramlasz az életben. Úgy fogod fel hogy történjen, aminek történnie kell, és nem vagy hajlandó a kellemetlen dolgok miatt sem rosszul érezni magad. Ilyenkor úgy tűnik hogy nem te dirigálsz, hanem az élet egyszerűen csak megtörténik veled. Valójában azonban igenis te irányítasz. Azok a dolgok amikre vágytál, és amiket leblokkoltál a negatív érzéseiddel, szép lassan megtörténnek. Mert már nincsenek benned falak. Ilyenkor szoktak jönni a csodák: megkapod az állást amire vágytál, betoppan az életedbe egy szerelem, egy csomó új lehetőség bukkan fel életedben.

Abraham Hicks írta: the fastest way to get a new-improved situation is to make peace with your current situtation. (a leggyorsabb módja, hogy előrelépj életedben egy szituációból, az, hogy békélj meg a jelenlegivel). És ez tökéletesen igaz

E.A.