World War-Z, Z-világháború filmbemutató, 2013

Tetszett, meg nem is és nem tudom, ki hogyan van ezzel, de (Figyelem! spoilert-is- tartalmaz) a mai világban egy zombis film egy “top-téma”, viszont egyben lejárt lemez is, szerintem! Ez itt a World War-Z, Z-világháború filmbemutató, 2013

Mostanában ritkán tudok elmenni moziba, de lehet rosszul időzítettem, vagy lehet nem volt hangulatom illő a cucc, viszont a filmet vártam, a bemutatók tetszettek és… a film megnézése után kijelenthetem, hogy az előzetesekben felsorakoztatott jelenetek voltak a maximum amit a film elért. Így, ha valaki megnéz 2-3 Z-war trailert az látta az egész filmet. (persze nézhető, de kinek mi)

Miért vagyok ezen az állásponton az IMDB, 7.3 értékelése ellenére? Többet vártam, ha már könyv adaptáció és egy lerágott csontos a zombi témához nyúlnak, akkor a moziban ne az én agyam rágják és a pénztárcám! Bradt Pitt szerintem jól hozta a színészi alakítását, de hiába, egy egész film nem épülhet köré (Vagy mégis? Reklám szempontjából igen), de akkor is valami többet reméltem! Drámai akart lenni, az elején egy átlag családot mutat be. Beindul a folyamat, az autók a dugóban várakoznak, letörik a visszapillantó, a rendőr üvöltözik, a néző figyel és várja a drámát, horrort és az akció érzését, de…

Mi lett belőle?

A kislánya asztma rohamot kap, az apukáról hirtelen kiderül, hogy szinte James Bond és hasonló kapcsolatokkal és munkával töltötte az életét, aki akár egy kisboltban, olcsó vadászpuskával feleségét megmentve “mesterlövészkedik” (földön csúszva célzás nélkül). Itt agyaltam, hogy most a család, apuka, vagy a fertőzés van a középpontban, vagy minden egyszerre? Mert egyiket se éreztem, deeeee láttam ám sok zombit!! jupí.

Ez volt a maximum, következő órában ugyanilyen hangulatban zajlott, meg reménykedtem, hogy beindul, amikor a Zombik megéheznek az emberek vallásos (!?) énekétől és áttörik az antizombi Jeruzsálemi falat. Ebből annyi lett, hogy betörnek, esznek, embereket kikerülnek, és Pitt-ünk rájön a megoldásra, amiből a “szellem katona” védekezés jut eszébe, akit nem látnak a ragadozók. Előtte és utána pár lövés, akció jelenet, yeah…

Az ember elvárná, hogy az eleje a bevezető legyen, és utána még jobban beinduljon, de ennyi volt… jön a monológ, amiben a film utolsó 5 percében, röviden tömörítve elrágja, hogy nem ez volt a vége és érezzük, hogy máris második rész lesz, Star Wars “trilógia” marketing szerűen!

Mit várnék el?

Mi után a szívünk és agyunkat minél jobban és erősebben ostorozzák a fokozatosan erősödő élethű (+zombis) szituációkkal, drámával, a karakterek felépítésével, a család túlélésével és összetartásával a kijelzők elé kötve a nézőt, hogy túlélik e, vagy nem… a világot fenyegető húsevők támadását, ha már zombis a téma… és még egy kicsit többet foglalkozhattak volna az emberek rettegésével, túlélésével ebben a helyzetben és a globális világvége hangulattal is, de nem, nem kaptam semmi ilyet!

Belevitték a Bibliai “felállnak holtukból” dolgokat és Jeruzsálemet, meg még volt pár jó ötlet a filmben, dee egyet ne felejtsünk, ez egy könyv alapján készült (Max Brooks) film adaptáció és őszintén bevallom, én a könyv kritikákat olvasva és belenyalva a könyvbe is, ennél azért nagyobb végeredményre számítottam a filmmel kapcsolatban!

Tudjátok mit nem értek? Ha ott egy kész könyv, ott van egy egész zombi kultúra ami az évek alatt kiépült, és még a biblia is ír róluk, akkor hogy a …ba lehet ennyire színvonalon aluli filmet csinálni? Bradt Pitt és a Z-war neveket… azt hittem az év filmje lesz, végre egy olyan film ami nyújt valamit és nem a sablon “futnak hörögve a zombik és mindenki sikoltozik” felállás lesz és többet kihoznak a már kész anyagból…. de minden hiány ellenére egy jó film, nézhető, ha esetleg unatkozol, viszont nagyon bevezető szaga van! Igaz, az írott könyvvel ellentétben nehéz lenne egy órába sűríteni a mondani valóját, egy széria első részének viszont tökéletes (vagy a könyv érdektelen hézagait betöltő film adaptációnak), de ez így magában.. nem igazán. Továbbra is ajánlom, várjátok meg aztán második részt – World War-Z 2 / Z-világháború 2 – (ha megjelenik), és előtte 1-2 nappal nézzétek meg ezt. Lehet úgy többet ad a film és egy egészet képez.

Na szóval… kaptunk egy jó színészt, egy normál alakítást, jó marketinget és jó reklámot a film premier előtt, bevezetőket és egy szerintem értékelhetetlen filmet zombikkal. Hollywood mostanában nem tud semmi normálisat alkotni…

Megjegyzés:
Ha ilyen témában tényleg ennél jobbat szeretnétek nézni, akkor ajánlom a Walking Dead sorozatot, vagy ott a Resident Evil, de az ilyen stílusú játékok szerelmeseinek akár a Dead Island, Left 4 Dead is kikapcsolódást nyújt online.

Amúgy, azt tudtátok hogy ez előtt a könyv címére hajazó The War-Z című játék nevét át kellett írni a film miatt?

Üdv, Sarkadi Roland – Refplay

 

👉 IRATKOZZ FEL és KÖVESD A TÖBBI OLDALT IS!

- REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

- REFPLAY INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND YOUTUBE CSATORNA

- SARKADI ROLAND INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND HONLAP