Világvége, a próba

Nem jött el a világvége? 1999 a teljes napfogyatkozás, 2000-ben az Y2K, minden leáll, világvége őrület, most meg ez… A maják végeztek, a naptáruknak vége és az emberek szerinti “világvége” lesz, vagy csak újból elkezdődik a maja naptár? Ezek szerint igen!

A mindenkit elárasztott a rémület a “nullsík” kifejezéssel élő levélszeméttől, ami félelmet keltve, pánikot okozva minden szinte csak a nevetség tárgya lett.”Hosszú sötétség borul a Földre” – ismert december 21.-éről, hogy évünk legrövidebb nappalát foglalja magába. Nem gyanús mindenki számára? Mindent összekötve elkészült világvége jóslásunk, ha a dolgok valós oldalát nézzük, ebből a szögből abszurd egy földet megsemmisítő meteor közeledése a földhöz. Lássuk be, így vagy úgy, átverték mindazt, aki komolyan vette a pletykákat és a Nasa még extraként bejelentette, hogy a “földsúroló” kisbolygó nem fog a földbe csapódni.

Fogalmazzunk úgy, ha ez egy áprilisi tréfa lenne a majáktól, akkor mindenkit felültettek. Hát igen,  nem most kezdték :D. De komolyra fordítva a szót, 2012 december 21. a maja naptár vége, egy új világrend kezdete, ebben az időpontban indul újra. Egy példát felhozva, nézzük a Gergely naptárat, mivel az is újraindul. Minden év végén világvégét kiabálhatnának, de mindenki azt kiabálja akkor, hogy “Boldog Új Évet!”, és nem azt, hogy “boldog világvégét”.

Mi is volt december 21.-én?

Más világrend lett? Igen!? Tudunk róla, de nem tettünk semmit… az olaj kifogyóban, a környezett szennyezés harapható, valamit tennünk kell. Új energiaforrások után nézni, és alkalmaznunk őket. Ha mindenki elhitte a világvégét, akkor tegyünk a valós lassú kínok megelőzése ellen, emelkedjünk egy magasabb gondolkozási síkra, hogy ne mi okozzuk a saját végzetünk.

End of the world - National Geographic
End of the world – National Geographic

Nézzünk szembe a ténnyel, anno és most, mindenhol felkapott téma volt a világvége, legyen a maják idejében, Nostredamus jóslásaiban, az ezredik évben, vagy a közelebbi Hollywoodban. Mai elképzeléseknek ott volt az Armageddon, a Legenda vagyok, 12 majom, Az ember gyermeke és még sorolhatnám tovább a többi klasszikus vagy Z kategóriás filmet. Mindig elakartuk képzelni milyen lesz, mindenki fél, megcsináljuk a mai kornak megfelelő saját horror/akció/dráma filmünket, amiben írónk az élet. Most a reális időpont előre megvolt írva és az ember valamiért szeret rettegni.

De nem történt semmi.

HÉTKÖZNAPOK, HÍREK