Végjáték, Kijelv és az Ukrán polgárháború

A hosszú ideje tartó Ukrán forradalom, rendszer elleni tüntetések, a kormány megdöntése, kormányfő lemondatása, szinte mindent átéltek az elmúlt hónapokban.

Ukrainian revolution - refplay.hu Írta: Sarkadi Roland rolandsarkadi.com

Az ellenzéki megmozdulások 2013.november-ében (2013.11.) kezdődtek, amikor az akkori Ukrán elnök Orosz nyomásra visszalépett az uniós társulási szerződés aláírásától, a nép erősen ellenezte.

2014.02.20 – Odáig fajultak a tüntetések, hogy a hatalom és az ellenzék is elismerte, hogy nem urai a helyzetnek. Annak ellenére, hogy tűzszünetet jelentettek be, Kijelv-ben 2014.02.20-án ismét, az eddigieknél véresebb összecsapások voltak, a kormány ellen tiltakozókra a mesterlövészek is éles fegyverekkel lőttek, de tüntetőktől a rendőrökig (akár Kalasnykov-al), már szinte mindenki használ éles lőfegyvereket.

Ukrán forradalom, kijev (ukrainian revolution), Végjáték, Kijelv és az Ukrán polgárháború Írta: Sarkadi Roland - refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu

Rendőrség és a tömeg - Végjáték, Kijelv és az Ukrán pol

A tűzszünet megállapodása szerint a rendőrök nem támadnak és közben az ellenzék vezetői és Viktor Janukovics elnök folytatja a tárgyalásokat, de ez nem így “sült el”… ismét harcok kezdődtek, az ellenzék szerint a rendőrök, a rendőrök szerint az ellenzék kezdte. Odáig fajult az egész, hogy a függetlenség terén halottak Ukrán zászlókkal vannak letakarva és az áldozatok számáról nem tudnak pontos információt adni.

2014.02.20 Harcok Kijev-ben a fegyverszünet ellenére. refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu

A rendőrség 2014.02.18.-án megindult mert véglegesen le akarta zárni a tüntetéseket, akkor az esti órákban 30-an haltak meg. Az ukrán egészégügyi minisztérium szerint kedd (2014.02.18) óta több mint 77 áldozatot követelt és 600 sebesültje van az eddig tüntetéseknek, összecsapásoknak. A tüntetők szerint, a harcokban ennél jóval többen halhattak meg.

Ukrainian revolution - refplay.hu Írta: Sarkadi Roland rolandsarkadi.com

Végjáték, Kijelv és az Ukrán polgárháború írta: Sarkadi Roland rolandsarkadi.com

Az unios vezetők ezek mellett úgy döntöttek szankciókról, hogy az Ukrán vezetők nem kaphatnak vízumot és az unios országokban található számláiktól is elköszönhetnek, mert befagyasztják. Janukovisz elnök kész előrehozott elnökválasztást kiírni. A külföldi kormányok, a vérfürdő és harcok elleni felszólalásaik semmit se értek. Az Ukrán nemzet már az államcsőd szélét és a gazdasági összeomlás határát súrolja, elkerülni csak akkor tudják, ha rendezik a harcokat, tárgyalnak és csak ilyen esetben adna kölcsön bárki is az országnak, hogy lábra álljanak.

Végjáték, Kijelv és az Ukrán polgárháború írta: Sarkadi Roland rolandsarkadi.com

Végjáték?

2014.február.21 – Uniós hírforrások szerint megállapodott az Ukrán vállság rendezéséről Viktor Janukovics ukrán elnök, az unios külügyminiszter, az ellenzék képviselői és Oroszország. Az egyezmény értelmében 48 órán belül átmeneti koalíciós kormány jöhet létre Ukrajnában, szeptemberben szűkítik az elnök hatalmát és megreformálják, módosítják az alkotmányt, életbe lépett és visszatérnek a 2004-es alaptörvényhez, alkotmányhoz, ami csökkenti az elnök hatalmát és nemzeti egység kormány alakul és még idén decemberben előrehozott választásokat tartanak. A belügyminisztert is leváltották, aki parancsot adott a rendőri brutalitásra.

Búcsúztatták az áldozatokat - Végjáték, Kijelv és az Ukrán polgárháború írta: Sarkadi Roland rolandsarkadi.com

A tüntetőknek az egyesség értelmében be kell szolgáltatniuk fegyvereiket, ezért feltétel nélküli amnesztiát kapnak. Viszont  nem fogadják el, hogy Janukovics addig is hatalmon marad. Ezért a tüntetők továbbra is barikádokat építenek, folytatják a védelmi állások megerősítését és a Molotow koktélok gyártását. Kisebb összetűzésekről továbbra is hallani, de nem voltak olyan intenzív harcok mint február.20-án. A tömeg péntek este búcsúztatta a brutális rendőri fellépés és az utcai harcok halálos áldozatait.

A Kijev-i tüntetők újjáépítik, megerősítik (2014.02.21)pénteken a barikádokat /fotó: BBC/

A Kijev-i tüntetők újjáépítik, megerősítik (2014.02.21)pénteken a barikádokat /fotó: BBC/

2014.február.22 – Viktor Janukovics elnöknek szombat reggelig adtak időt a lemondásra, különben újra kezdik a harcot, de az államfő és több kormánytag ma hajnalra, állítólag elhagyta az Ukrán fővárost, Janukovics kelet-Ukrajnába utazott a Régiók pártja találkozás résztvevőjének és vasárnap Szocsiba az Olimpiai játékok táró ünnepségére menne, a belügyminiszter viszont Fehér-Oroszországba szökött .

Janukovics (középen), az ellenzék vezetői és a lengyel külügyminiszter Radoslaw Sikorski (jobb szélen) az és Vitali Klitschko (bal oldalt) egyezmény aláírása közben.

Janukovics (középen), az ellenzék vezetői és a lengyel külügyminiszter Radoslaw Sikorski (jobb szélen) az és Vitali Klitschko (bal oldalt) egyezmény aláírása közben.

E közben újra összeült a törvényhozás, a parlamenti elnök szombatra lemondott tisztségéről ezért az utódját választották meg. Az államfő lemondását követelő határozati javaslatot a Vitali Klitschko által vezetett “Ütés párt” terjesztette a törvényhozás elé, az is döntés alatt áll, hogy május 25-ig meg kell tartani az előrehozott választásokat és az új kabinetnek 10 napon belül meg kell alakulnia. E közben hiányzik a Janukocsi-ot támogató régiók pártja képviselőinek többsége és ezeken kívül kiengedik Julia Timosenko volt miniszterelnököt, Viktor Janukovics politikai ellenfelét a börtönből.

Így reagáltak az ellenzéki képviselők a 2004-es alkotmány megszavazásakor.

Így reagáltak az ellenzéki képviselők a 2004-es alkotmány megszavazásakor.

Hiába született meg a politikai alku a hatalomváltásról, a Kijev-i tüntetők ellenőrzésük alá vonták a teljes kormányzati negyedet, mert szerintük ez kevés, mert az elnök azonnali lemondását követelik és azt, hogy a vádlottak padjára kerüljenek és nevezzék meg azokat, akik a vérontásért és ártatlan emberek megöléséjért felelősek. A pénteki (2014.02.21.) egyesség ellenére továbbra is tízezren tüntetnek az ukrán fővárosban és a Kijevi- függetlenség terén, hogy a hogy a 2013.november óta tartó válság végre megoldódjon.

Vlagyimir Putyin (Oroszország) és Barack Obama (Amerika) szerint a pénteki megállapodást minél hamarabb meg kell oldani, reformokat bevezetni és stabilizálni a gazdasági helyzetet és minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól. Az orosz elnök közölte, hogy részt akar venni az előrehozott választások és a nemzeti egység kormány megvalósításában.

2014.02.24 – Körözik a volt Ukrán Elnököt, letartóztatási parancsot adatott ki az ideiglenes belügyminiszter és tömeggyilkosság miatt keresik Janukovics-ot. Ilyen vádakkal amivel a volt elnököt keresik nem meglepő, hogy az országban történt brutalitás tömegoszlatás miatt, a rendvélemi szervek átvilágítását kezdeményezik. Az ideiglenes beügyminiszter szerint VIKTORCS Kijevből  Oroszország felé elakarta hagyni az országot, de a határörség nem engedte felszálni a repülőgépét, nem tudni hogy hol van de videó felvételek szerint helikoptereivel próbál Oroszországba menekülni. A Kijev-i rendbontások mostanra megszüntek, de a tüntetők az elismert vezetés ellenére még mindig a Függetlenségi téren vannak, mert azt gondolják Janukovics visszatérhet.

Az új Ukrán vezetést az Európai Únió, az Egyesült Államok és Oroszország is elismerte és az Amerikai Egyesült államok kész pénzügyileg támogatni az országot a gazdaság stabilizálás érdekében ha végrehajtják a szükséges reformokat. A támogatás segítené az Ukrán nemzetet, hogy többet fektessenek most az egészségügybe, oktatásba. De az Egyesült Államok ugyanakkor tartozkodik attól, hogy az átmeneti államfőt Oleksander Turchinov-ot Ukrajna törvényes elnökeként elismerje.

2014.02.25 – Az ellenzék lebontotta a barikádok egy részét, de nem akarnak olyan hibát elkövetni, hogy hazamennek, mint előtte a Narancs puccs forradalom, ezért maradnak a választásokig, május 25.-ig. Néhol még most is összetűzések zajlanak, de mind két oldalon saját mártírjainak megemlékezésekkel, temetéseket tartanak. A helyzet ingatag, a jelenlegi Viktor Janukovics helyére lépő Ügyvezető államfő tv beszéde is azt mutatja, miszerint “Visszakell térni az Európai integráció útjára, de változatlanul elsőrendűen fontos a jó kapcsolat a szomszédos Oroszországgal is”.

Egy megdöbbentő dolog: A volt ukrán elnök rezidenciáján találtak dokumentumot, amiben az szerepel, hogy 25.000 rendőrt vezényelt volna a tüntetők ellen Viktor Janukovics.

-Folytatás hamarosan-

 További képek

 

 

👉 IRATKOZZ FEL és KÖVESD A TÖBBI OLDALT IS!

- REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

- REFPLAY INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND YOUTUBE CSATORNA

- SARKADI ROLAND INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND HONLAP