Tüntetés Ausztriában : osztrák béremelés

Osztrák köztisztviselők és közszolgálati dolgozók mintegy 40 ezres tömegben tüntettek december 18-án Bécsben folyamatosan romló életszínvonaluk ellen. Látható, kézzel fogható fizetésemelést és munkájuk megbecsülését kívánják.

Ausztria tüntetés - refplay.hu hírek, külföld, gazdaság

Ausztria tüntetés – refplay.hu hírek, külföld, gazdaság

Ilyen feliratú plakátokkal tüntettek a közszférás dolgozók az osztrák béremelés ügyében Hofburg palota előtt:

“Csökkenő fizetések a közszférában, de magasabb a politikusoknak”

“A rendőr biztonságos állás? – 800 sebesült évente”

Megkérdezett alkalmazottak szerint egyre többet kell dolgozniuk még kevesebb bérért, miközben a bankmentő csomagra mindig van pénz.

Fritz Neugebauer, Közszolgálati Dolgozok Szakszervezetének elnöke:

“Ausztria területe kicsi, de jó a gazdasága. Akármikor beszélnek a költségvetésről, mindig dicsérik a közszférában dolgozókat, de mindig mondják, a fizetésnek a várt inflációs ráta alatt kell maradnia, a közszolgálati dolgozók tisztességes megállapodást várnak, nem a fizetésük megnyirbálását.”

1,7 százalékos béremelés alkut ajánlott az új osztrák kabinet a közszolgálati dolgozóknak, de a tüntetők érdekvédői 2,3 százalékot akarnak. Szerintük hiába magasabb az emelés mértéke a jelenlegi 1,4 százalékos inflációnál, nem ellensúlyozza az előző évi drágulást.

Ezt megelőzően robbantotta ki a december 17-i diáktüntetés. Az ellen tiltakoztak, hogy a hivatalba lépett szociáldemokrata konzervatív koalíció összevonta a felsőoktatásért felelős Tudományos Minisztériumot a gazdasági tárcával. A fiatalok még azt megelőzően e-mailben értesültek egyetemekről, a tüntetések helyszínén tojással dobálták meg a minisztérium épületét.

http://www.youtube.com/watch?v=b9_99E4_yGw

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM