Sziget: Majdnem West- Balkán tragédia

Kőkemény gruppent nyomtak a Szigeten csütörtök este az A28 sátor előtt, ami majdnem West-Balkán tragédiához vezetett

Tömegnyomor a szigeten - Indapress

Csütörtök este lépett fel a belga Stromae a Sziget fesztivál A28 sátrában, ahol órákkal a koncert előtt a 10 ezer fős befogadó kapacitásnál 3x többen várakoztak, amiből hatalmas tömeg alakult ki, több embert a kordonoknak, fának nyomtak, sokan sokkot kaptak, sírtak, kiabáltak, volt, aki el is elájult. A bepánikolt tömeg a West-Balkán 2011-es tragédiáját emlegette, emiatt sokuknak halálfélelme volt. Szerencsére a látogatók könnyebb sérülésekkel megúszták (ficam, zúzódás és hámsérülés) , halálos baleset nem történt.

A helyszínen orvosok, mentősök és pszichológusok foglalkoztak a rémült szigetlakókkal.

Felelőtlenség, szervezői hiba

A lényeg, valakit hibáztatni kell: A sikoltozó, bepánikolt emberek állítása szerint a biztonságiak hibáztak, mivel nem vették időben észre a vészhelyzetet, nem tették lehetővé a menekülést és későn nyitották meg a pufferzónát. Volt, akit a kordonról löktek vissza az őrök.
A szervezők elismerik, hogy a kelleténél többen gyűltek össze a sátor előtt: konkrétabban, mozdulni sem lehetett a sár és ember tengerben, de úgy vélik, a helyén kezelték a kialakult helyzetet, és csak tömeghisztéria volt az egész.
A sajtófőnök elmondta: amikor Stromae-t meghívták, még nem volt olyan népszerű, így került az A38 sátrába, viszont időközben nőtt a rajongótábora. “Ekkor tettünk ajánlatot, hogy felléphet a Nagyszínpad egy korábbi sávjában, de Stromae ragaszkodott a sötéthez, így marad ebben a sátorban.”

Már tárgyalnak a belga Stromae-val, hogy jövőre jöjjön vissza a Szigetre és akkor mindenképpen a Nagyszínpadon lép fel.