Szelektív hulladékgyűjtés

Környezetünk egy olyannyira befolyásoló tényező életünkben, amit egy apró lépéssel is a rehabilitáció irányába lehetne sodorni. De vajon teszünk is ezért? – környezetvédelem

Háztartások többségében még most sincsen jelen a szemétszétválasztás, illetve a szelektív hulladékgyűjtés -hez szükséges elhatározás egy jobb hely eléréséhez és legtöbbjüket csak a napi rutin mozgatja, felkelek, megisszák a reggeli kávét, kirakják a szemetet, ami általában nem szétválogatott helyzetben kerül a kukás konténerbe, onnan a szeméttelepre és rosszabb esetben, pár ember által nem nyilvántartott illegális helyekre is kerülhetnek.

 

 

Viszont sokat tehetünk mindezért, ha külön kigyűjtjük a műanyagpalackokat és üvegeket, amiket a legtöbb áruházakban vissza lehet váltani csekély összegekért újrahasznosítás céljából. Papírhulladékokat szinte bármelyik papírhulladék -felvásárlási cégnél ellehet adni, amiből újrahasznosított papírárukat gyártanak le, aztán visszakerülve a boltba és máris nem veszett kárba a papírért kivágott fa. Nem utolsó sorban, a veszélyes radioaktív anyagokat tartalmazó elemeket is külön kellene tárolni, amit semmilyen esetben nem dobhatunk a szemétbe, hisz néha egyes veszélyes anyagok több száz év alatt se bomlana le. Figyelembe kell venni azt is, hogy a legtöbb hulladék a csomagolásból származik, ami szintén nem forgatható vissza a környezetbe mivel a többsége nem bomlik le természetes úton, ezért az a tanács, hogy a legtöbb esetben kerüljék a csomagolt cikkeket, habár ez nem teljesen kiküszöbölhető, hiszen manapság elkerülhetetlen a csomagolás nélküli áruk vásárlása. Szerves anyagokat igyekezzünk komposztálásra felhasználni, mivel lebomlásra képes, ellentétben a fosszilis anyagokból előállított termékekkel szemben. Kis lépés egy embernek, de globálisan és együtt rengeteget elérhetünk Földünk megóvása érdekében, így el is kezdetjük a konyhában!

Mi lesz ha mégis elözönöl minket a szemét?

Sokak tették fel ezt a kérdést miközben végleges megoldást próbál találni az emberiség szemét gondjaira, de azt tudni kell, hogy a mai szeméttermelés gyorsaságát figyelve, a hulladék évente négyzetesen növekszik a populáció méretével egyenes arányosságban. Csak Kínában óránkét 480 tonna szemét kerül telephelyre és NEM SZELEKTÍVEN összegyűjtve és ez a tempó az újrahasznosítással csak csekély mennyiségben lassítható le. Másrészt ennek oka a nem megfelelő előállítási módszerek használata, például: Amíg nem szeméthegyen élünk, addig minek….? Meg ameddig van olaj a műanyaghoz, addig nem lesznek hajlandóak a kapitalisták más előállítási módszereket keresni, mindezt a pénz érdekében, de mi történik, ha elfogy az olaj, vagy az élhető terület? Aztán a mai napig is újabb és újabb olaj lelőhelyek keresésnek, fákat vágnak ki, emberek szemetükkel szennyezik a világot, stb, stb… nem gondolva a fejlődésre, vagy más alternatívák felfedezésére! Aztán amikor eljön a pillanat, akkor majd lehet belőle válság, infláció, a gazdaságok összeomlása és még sorolhatnám a következményeket.

 

Gondoljunk a jövőre és tegyünk a változtatás érdekében! Mindenkin múlik!

Üdv, Sarkadi Roland – Refplay