Star Wars hatása a világra

   

A filmek mindig megmozgatnak bennünk valamit. A “lézerkardos erőtannal” együtt járt a technológia fejlődésével. A kép és hang még jobb megjeleníthető, érezhető módjának reprodukciójával és a mindennapokban használt technikával is!

refplay-youtube-magyar-star-wars-was-real01_iliveinstyle-rolandsarkadi

Réges-régen, egy messzi-messzi …. ismerős? Igen, a Star Wars hatott az emberekre, nem csak halloween, farsang, családfakutatásban (“Én vagyok az apád!”)témákban. Azt kérdezitek hogy miben ? Lényegre törve, nem csak , de a fent említett mindennapokat is fejlesztette. Sok emberre a technika nagy hatással volt, a mesterséges intelligencia és robottechnika és az eszközök megvalósítása (példa: C3PO és R2D2).  A Baljós árnyakban még az ipad megjelenése és tablet mizéria előtt vajon min nézték a fogat versenyt 😉 ? Ha figyelmesen végig nézzük a filmeket, sok olyan van ami tudat alatt is hatott ránk.
George Lucas nagyot alkotott a számítógépes korszak előtt(és utána) mai filmes trükkök és effectek egyik kulcsfontosságú embereként is elkönyvelhetjük.

– Star Wars I Első Dolby Digital Surround EX hangsáv. Digitális kamerák néhány jelenetben.
– Star Wars II már teljesen teljesen ezt használták.
– Star Wars IV (1977), Első Dolby Stereo
– Star Wars V (1980), Photoshop amit használták és fejlesztettek, ILM-nek komoly szerepe volt.  Ezek mellett az első film 5.1 surround hangzással.
– stb

A képen láthatjátok hogyan alakult a hang, film, játék, és az említett effectek fejlődése, használata.

refplay-youtube-videos-starwars_infographic_large-iliveinstyle_roland-sarkadi

Ezek mellett volt egy jó “poén” a halálcsillag, mindenki hallott róla. Amerika vetette fel az ötletet (és sokan pártolták). Neten nyugodtan nézzetek utána, jó poén volt.

Találtam egy videót a lebegő motorról:

Ezek mellett fontos szemszög, hogy a játék iparban sokáig a LucasArts volt a “jó játékok” szülője, 1984-ben a LucasArts és az Atari kihozták a Rescue on Fractalus és Ballblazert, ezek az első LucasArts játékok voltak.

Mai napig olyan játékokat hoztak piacra, amivel mindenki kellemes időt töltött. A kalandjátékok ( Maniac Manson, Monkey Island, Day of the Tentacle, Grim Fandango, Dark Forces), ezek olyan népszerűek voltak annó mint most az FPS -játékok
(További játékok: Battlefront, Knights of the Old Republic, X-Wing, Tie Fighter, Star Wars Galaxies, The Phantom Menace, Star Wars: The Force Unleashed, Kinect Star Wars, Star Wars 1313)

Sarkadi Roland

Régi cikk stat átköltöztetés előtt:
Facebook: 177 like Google: 23 Twitter: 74

Vélemény, hozzászólás?