Recept: Stollent, karácsonyi édesség, péksütemény

Ma a Stollent szeretném bemutatni ! A Christstollen (szó szerinti fordítása: Krisztus kalács), más néven Stollen vagy Stolle, egy ismert német karácsonyi s egyben péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet.

Recept: Stollent, karácsonyi édesség, péksütemény - indapr

Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít. A stollen sűrű kelt tésztából készült pékáru ami sok aszalt gyümölccsel készül .A kézzel készült Christstollen valószínűleg Németország  legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye.

Karácsonyi édesség.
Íme a recept: Drezdai Stollen recept

Az eredeti Stollen recept minden drezdai stollensütő egy szigorúan őrzött titka, és csak családon belül adták tovább. a stollen recept azonban egészen közel jár az eredetihez.
Én még kicsit variáltam a recepten az eredmény nagyon-nagyon finom lett!
Ezt a menyiséget el lehet osztani nem kel ilyen sokat sütni!!
Nekem 4db jött ki belőle db-ja 1kg-os lett!

Hozzávalók:

2000g búzaliszt, 400 g cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 24 g só, 3 tojás,fél teáskanál reszelt gyömbér, 65 g őrölt (reszelt) keserű mandula, 90 g őrölt (reszelt) édes mandula, 150 g kandírozott citromhéj, 1000 g mazsola, 500 g vaj, 60 g élesztő, 7dl tej, 2 citrom reszelt héja és egynek a leve.

Én még tettem bele:

200g Kalifa trópusi mix-et ,100g vörös áfonyát,1 evőkanál pálinkát,1 teáskanál fahéjat,100g kandírozott narancshéjat.

elkeszitesrecept-stollen-karacsonyedesseg-indapress

Elkészítése:

– Este áztassuk be a mazsolát rumba. Minden hozzávalót rakjunk ki, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek, kivéve a tejet és az élesztőt. Másnap a tej egy részét melegítsük fel és a morzsolt élesztővel, csipetnyi cukorral és liszttel elkeverve futtassuk fel. Kb 20 percig hagyjuk “futni”. A maradék lisztet, cukrot, tejet, sót, van. cukrot, vajat, tojásokat adjuk hozzá, és dagasszuk össze.

– Az aszalt gyümölcsöket adjuk hozzá a rumba áztatott mazsolához adjunk hozzá egy teáskanál fahéjat ,fél teáskanál gyömbért.Egy citrom levét nyomjuk ki a gyümölcsökre adjunk hozzá egy evőkanál pálinkát (ezt a férjem találta ki ,elhagyható de megéri beletenni)

– Mikor meg kelt a tészta két felé vettem a gyümölcsöket elfeleztem és a tésztához gyúrtam a darált mandulával együtt ,majd újból elfeleztem a tésztát ki nyújtottam félig rá hajtottam .Összesen 4 rúd jött ki egyenként 1kg lettek!

– Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tepsit tegyük előmelegített sütőbe, kb. 175 fokra és süssük egy órán keresztül, tűpróbáig. A kész stollent hagyjuk kicsit hűlni.

– Kenjük meg olvasztott vajjal (200g vaj a 4 rúdhoz) és szórjuk meg jó sok porcukorral. Sütés után a stollent pergamenpapírba kell tekerni, és kb. 1-2 hétig egy agyagedényben hagyjuk pihenni, mert a sok aroma és hozzávaló akkora érik össze és adja ki az ízt.Hideg helyen tartsuk le lehet fagyasztani is!

Nagyon-nagyon finom!

Üdv:Megyeri Norbertné Nóra

Mit süssünk főzzünk ma – További receptek az oldalon!

 

👉 IRATKOZZ FEL és KÖVESD A TÖBBI OLDALT IS!

- REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

- REFPLAY INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND YOUTUBE CSATORNA

- SARKADI ROLAND INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND HONLAP