A Lángos! Egy örök kedvenc,tejfölösen,sajtosan vagy csak fokhagymásan de még sokféleképp elkészíthető .Te is készítsd el otthon én pedig adok hozzá egy remek receptet!
Én Megyeri Norbertné Nóra a Mit süssünk főzzünk ma? facebook csoportból ahol még hasonló finomságokkal várunk mindenkit szeretettel!Ezt a remek receptet Solymosi Lászlóné Jucustól kaptam!
Lángos recept: Lehel piaci, igazi lángos receptje van meg, amit 1957. óta sütnek.
Hozzávalók:
- 3 dl langyos kéz meleg víz
- 2 tk cukor
- 20 g friss élesztő
- 1 ek só
- 1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
- 1 dl olaj
- sütéshez bő tűzforró olaj
Elkészítés:
- Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
- Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
- Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
- Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
- 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
- Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
- Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
- Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
- A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
- Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
- 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.
Jó étvágyat!
Megyeri Norbertné Nóra