Recept: Házi kovászolt kenyér sütés, ízletes, mutatós, egészséges

Ma a kenyér sütés örömét szeretném megosztani! Miért is jó elkészíteni otthon a kenyeret?

Recept: Házi kovászolt kenyér, refplay.hu receptek

Elsőnek is örömöt szerezhetünk család tagjainknak ,finom,ropogós ,meleg kenyeret tehetünk az asztalra. A házi kenyér ízletesebb, mutatósabb és egészségesebb, mint a bolti. Ráadásul tartósítószer-mentes. Bármibe készíthetjük akár simán tepsibe,jénaiba,agyag tálba… Amit most mutatok be simán tepsibe sütöttem a tetejét körbe vágtam pengével így felfelé nőtt . (Ha többet is megszeretnél tudni  a kenyér sütés titkairól, vagy segítség kel hozzá, csatlakozz a mit süssünk főzzünk ma? csoportunkhoz a facebookon!)

Kenyér!Egyszerű recept de nagyon finom!

Recept: Kovászolt kenyér

Gyors Kovász:

  • 20 dkg rétes liszt (ha nincs akkor sima liszt is jó)
  • 22 dkg langyos víz
  • 5 g friss élesztő(NEM dkg ERRE FIGYELNI KEL)

A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Nem kell nagyon, éppen csak egyenletes legyen a kovász, ne legyen csomós. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább 12-16 órát.
Én este szoktam elkészíteni reggelre már tökéletesSzövegközi kép 1!

Tészta:

  • Az előzőleg összekészített kovász
  • 40 dkg sima liszt
  • 15 dkg langyos víz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanálnyi só

A langyos vizet ráöntöm a kovászra és belemorzsolom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát dagasztok belőle, majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba teszem, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát egy nyújtólapra terítem,formázom. Gyúrjuk át, formázzunk belőle egy cipót, hintsük meg liszttel, és takarjuk le egy ruhával. hagyjuk kelni 40-50 percet.
Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd formázzuk ismét bucira. Vegyünk elő egy akkora lábost, ami még elfér a sütőben, én ezt a ~25 cm átmérőjűt használtam.. Béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele a tésztát. Fedjük le, és így kelesszük 30-40 percet, addig gyújtsuk be a sütőt, maximumra (~220-230 C°).Ha megkelt a tészta, egy éles késsel bevágom a tetejét, és meghintem vékonyan liszttel.Sütöm 40-45 percet, majd ránézek, egy kicsit megspriccelem, és fedő nélkül teszem vissza és sütöm még 10-15 percet.
Kiveszem az edényből, és megkopogtatom az alját, ha kong, akkor megsült. Rácsra teszem és hagyom langyosra hűlni. Utána letakarom egy ruhával, így ropogós marad a héja.

Üdv:Megyeri Norbertné Nóra

Mit süssünk főzzünk ma – További receptek az oldalon!