Gyros tál házi fűszerezéssel-hasábburgonyával és pitával ! Az eredeti gyros bárányhúsból készül,de persze én nem abból szoktam leginkább csirke mellből de már készítettem sertés húsból és pulyka húsból is.
Gyros húshoz fűszer készítése(ez kb.1-1,5 kg húshoz):
- 1-1 1/2-evőkanál só
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál fehér-
- 1 teásk.fekete bors
- 1 evőkanál oregánó
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szárított
- petrezselyemzöld
- egy csipet fahéj én ezeket tettem bele
De ezekkel még lehet fokozni az ízét:
- őrölt szerecsendió
- őrölt római kömény
- őrölt ánizsmag
- őrölt édeskömény maggal egy negyed teáskanállal mindegyikből !
Aprítsd fel az egész fűszereket, nyomd át a fokhagymát, és keverd össze őket. (Só. pirospaprika, bors, petrezselyem, fokhagyma és oregánó.)A további fűszerek (fahéj, szerecsendió, római kömény, ánizs, édeskömény) csak az ízek finomítása miatt vannak. Ezekből egy-egy csipet is elég, nem szükséges az összesből beletenni, akár teljesen el is hagyhatók. Én úgy találtam, hogy a fenti mennyiséghez kb. negyed-negyed teáskanál őrölt fahéj, római kömény és édeskömény nagyon jól illik, fokozza a görögös ízhatást. Őrölt szerecsendióból egy keveset szinte minden sült húshoz adok, most sem maradhatott el. Ha kész van a fűszerkeverék adjuk hozzá a felkockázott húshoz és egy kevés olajat is tegyük a hűtőbe pár órára,hogy az ízek összeérjenek!Majd kevés olajra közepes lángon pároljuk meg akkor jó mikor már a levét elfödte utána kicsit pirítsuk de ne nagyon mert akkor száraz lesz.
Készítsük hozzá az öntetet,
én Ezersziget öntetett szoktam így:
Az öntethez:
- 4 gerezd fokhagyma
- csípős pirospaprika de lehet nem csípős is
- 2 pohár joghurt vagy kefir
- só
- bors
– A zöldségeket felkockázom:paradicsom,uborka,lila hagyma,saláta,
– A hasábburgonyát ki sütőm a pitát (vacsora albumba meg található a recept)elkészítem.
– Tálalom a húst vegyesen a zöldségekkel és a tetejét meglocsolom a ki kevert öntettel,mellé hasábburgonyát és pitát teszek !
Pita Készítése
Pita tészta:
- 3 dl langyos víz
- 2 tk. só
- 2 ek. olívaolaj
- 50 dkg liszt (esetleg graham liszt)én simalisztet használok
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 12 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Kerek formákat készítek, síkálok belőlük, 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 4 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.Lehet látni, ha felpúposodott a tészta már majdnem jó.
Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz és nem puhul meg,csak repedezik. Sütés után a gyúrótáblán hagyom letakarva kihűlni. Az a tapasztalatom, ha nem takarom le,nem lesz olyan puha.
Üdv:Megyeri Norbertné Nóra
Mit süssünk főzzünk ma – További receptek az oldalon!