Recept: Gyros tál házi fűszerezéssel, főételnek, vacsorának

Gyros tál házi fűszerezéssel-hasábburgonyával és pitával ! Az eredeti gyros bárányhúsból készül,de persze én nem abból szoktam leginkább csirke mellből de már készítettem sertés húsból és pulyka húsból is.

Recept: Gyros tál házi fűszerezéssel, refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu refplay.hu

Gyros húshoz fűszer készítése(ez kb.1-1,5 kg húshoz):

  • 1-1 1/2-evőkanál só
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál fehér-
  • 1 teásk.fekete bors
  • 1 evőkanál oregánó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szárított
  • petrezselyemzöld
  • egy csipet fahéj én ezeket tettem bele

De ezekkel még lehet fokozni az ízét:

  • őrölt szerecsendió
  • őrölt római kömény
  • őrölt ánizsmag
  • őrölt édeskömény maggal egy negyed teáskanállal mindegyikből !

Aprítsd fel az egész fűszereket, nyomd át a fokhagymát, és keverd össze őket. (Só. pirospaprika, bors, petrezselyem, fokhagyma és oregánó.)A további fűszerek (fahéj, szerecsendió, római kömény, ánizs, édeskömény) csak az ízek finomítása miatt vannak. Ezekből egy-egy csipet is elég, nem szükséges az összesből beletenni, akár teljesen el is hagyhatók. Én úgy találtam, hogy a fenti mennyiséghez kb. negyed-negyed teáskanál őrölt fahéj, római kömény és édeskömény nagyon jól illik, fokozza a görögös ízhatást. Őrölt szerecsendióból egy keveset szinte minden sült húshoz adok, most sem maradhatott el. Ha kész van a fűszerkeverék adjuk hozzá a felkockázott húshoz és egy kevés olajat is tegyük a hűtőbe pár órára,hogy az ízek összeérjenek!Majd kevés olajra közepes lángon pároljuk meg akkor jó mikor már a levét elfödte utána kicsit pirítsuk de ne nagyon mert akkor száraz lesz.

Készítsük hozzá az öntetet,
én Ezersziget öntetett szoktam így:

Az öntethez:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • csípős pirospaprika de lehet nem csípős is
  • 2 pohár joghurt vagy kefir
  • bors

– A zöldségeket felkockázom:paradicsom,uborka,lila hagyma,saláta,
– A hasábburgonyát ki sütőm a pitát (vacsora albumba meg található a recept)elkészítem.
– Tálalom a húst vegyesen a zöldségekkel és a tetejét meglocsolom a ki kevert öntettel,mellé hasábburgonyát és pitát teszek !

Recept: Gyros tál házi fűszerezéssel elkészítés, indapres

Pita Készítése

Pita tészta:

  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt (esetleg graham liszt)én simalisztet használok
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő

A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 12 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Kerek formákat készítek, síkálok belőlük, 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 4 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.Lehet látni, ha felpúposodott a tészta már majdnem jó.

Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz és nem puhul meg,csak repedezik. Sütés után a gyúrótáblán hagyom letakarva kihűlni. Az a tapasztalatom, ha nem takarom le,nem lesz olyan puha.

Üdv:Megyeri Norbertné Nóra

Mit süssünk főzzünk ma – További receptek az oldalon!

 

👉 IRATKOZZ FEL és KÖVESD A TÖBBI OLDALT IS!

- REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

- REFPLAY INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND YOUTUBE CSATORNA

- SARKADI ROLAND INSTAGRAM

- SARKADI ROLAND HONLAP