Magyarországon 176 kistérség található, melyek különböző gasztronómiai élménnyel ajándékozzák meg az oda látogatókat. Hiszen Magyarország több mint bor, pálinka és pirospaprika. Rengeteg hungarikummal rendelkezik, melyek érdekesé és színessé teszik a Magyarországról alkotott képet.
Hungarikumok
“Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.”
Gundel Károly
A magyar konyha jellemzői:
• Sertészsír, fűszerpaprika és vöröshagyma használata (pl.: a pörköltöt és a gulyás levest is így kezdjük el.)
• Magyar sajátosság a túró és a tejföl használata
• Külföldön egyáltalán nem jellemző a rántással sűrítés
• Paradicsom és burgonya használata
• Leggyakoribb alapanyagok: kolbászok, sonkák, szalonnák és a szalámik
A külföldiek számára nem ismert ételek, amik talán a legismertebbek:
Ilyen a pörkölt, rigójancsi, vargabéles, lebbencsleves, töpörtyű, körözött (amit nálunk túró –tejfölnek hívnak egyszerűen), madártej, mákos guba, somlói galuska, arany galuska, lángos, rétesek, cigány pecsenye, bejgli, szaloncukor, túró rúdi, Újházy-tyúkhúsleves, Jókai-bableves, paprikás krumpli, babgulyás, gulyásleves, bográcsgulyás, székely káposzta, hortobágyi palacsinta, dobos torta, nokedli, halászlé, paprikás csirke, lecsó, disznótoros, pacal pörköl, kocsonya, és ami igazán egyedi az a túrós tészta, hiszen olyan túró, mint amilyet nálunk lehet kapni sehol máshol nincs a világban. Németországba például az előre kikevert túró kapható, ami úgy néz ki az otthoni krémtúró.
Magyar ételek
Az oldal számára írta:
Marcsa Fanni