Jancsó Miklós, a filmrendező élete (1921-2014)

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM

 

Jancsó Miklós, a filmrendező és művész filmjeit Cannes-ban ötször jelölték, a magyar filmművészet egyik nagy újítója.

Jancsó Miklós élete (1921-2014), írta: Sarkadi Roland

Jancsó Miklós élete (1921-2014), írta: Sarkadi Roland

Jancsó Miklós majdnem 90 évesen is rendezett. Cannes-ban ötször jelölték a filmjeit, ezek mellett életműdíjat kapott és Cannes-ban több művét jelölték Aranypálma díjra.A Szegénylegények c. film-mel ismerték meg és lett világhírű. Nagyon jellemző volt rá, az akár 10 perces vágás nélküli hosszú beállítások, jelenetek. A Szegénylegények c. film után a filmművészet egyik nagy újítójaként tartották számon.

Jancsó Miklós, Szegénylegények c. film, refplay.hu, írta: Sarkadi Roland

Jancsó Miklós 1921-ben(1921.szeptember.27)  született Vácon, érdekes módon először Kolozsváron jogi diplomát szerzett a rendező, 1945-ben szovjet hadifogságba került és 1946-ban költözött Budapestre ahol felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakára. Annak ellenére, hogy diplomafilmjére nem volt pénz, diplomát kapott,tehetségét nézve, ez nem meglepő.

Hernádi Gyula és Jancsó Miklós, refplay.hu, írta: Sarkadi Roland

Az ötvenes években megismerkedett Hernádi Gyula íróval a Magyar Híradó-és Dokumentumfilmgyárban, akivel ettől kezdve barátok és szerzőtársak lettek. Első játékfilmjét, A harangok Rómába mentek címmel 1958-ban. Tekintélyes és magával ragadó filmeket rendezett, többek között Szegénylegények, Oldás és kötés, Csend és kiáltás c. filmeket, alkotásokat.

Cannes-ban nem csak ötször jelölték filmjeit fő kategóriában, de 1978-ben először kapott díjat ,,Még kér a nép” c. filmért, a Legjobb rendezés díját amivel kárpótolták a díjról lemaradt alkotását, a ,,Szegénylegények” c. filmet.

Életében több helyen járt, utazott, rendezett és tanított. 2010. -ben a Magyar Filmszemle megnyitóján, az Oda az igazság c. film volt Jancsó Miklós utolsó játékfilmje, a közönség felállva tapsolt.

,Az ember, aki sose tudott megöregedni”

Egy nagyszerű magyar művészt és alkotót vesztettünk el.

Filmjeiben és az általa alkotott, rendezett és nézeteket újító meglátásában továbbra is a történelmünk, belső értékeink és művészetünk része marad. Egy ember, aki letett valamit az asztalra, adott és kaptunk tőle, nem hagyott minket üres kézzel. Jancsó Miklós 92 éves korában, 2014.január.31.-én elhunyt.

Jancsó Miklós (1921-2014)

Jancsó Miklós, híres magyarok, refplay.hu, írta: Sarkadi Roland


CSATORNA TÁMOGATÁSA: link


Refplay youtube

Refplay instagram


🔴 Másik csatornám: Sarkadi Roland youtube

🔴 Másik instagram: Sarkadi Roland insta