Felszállt az Gaia űrszonda, Európai Űrügynökség

Európa űrszondája, a Gaia, 2013. december 18-án bocsátották fel az űrbe, ahol egy magasan nagy pontosságú  szuperkamerával 3D térképet készít majd a galaxisunkról. Megalapították az Európai Űrügynökséget

Gaia űrszonda - refplay.hu hírek, tudomány és tech

E nemzetközi projekthez a Leicester Egyetem közreműködését Professor Martin Barstow vezeti, beleértve még Dr. Duncan Fyfe-t és Dr. Patricio Ortiz-t. Az átfogó UK Gaia Projektet Professor Gerry Gilmore vezeti a Cambridge Egyetemtől.

Ismétlődően megvizsgálva billió csillagokat, a saját billiós pixel videó kamerájával, a Gaia küldetés megengedi csillagászoknak a galaxisunk eredetének és evolúciójának meghatározását – mialatt tesztelve a gravitációs erősséget – a belső naprendszerünk feltérképezését, felfedezve 10 ezernél több korábban nem látott objektumot, beleértve aszteroidákat a naprendszerünkben, planétákat a közeli csillagok körül, és szupernovákat más galaxisokban.

A Gaia egy Nap közeli bolygóról fogja megfigyelni és térképezni a csillagokat, 1, 5 millió kilométerre a Földtől a L2 Lagrangian pontnál. Az űrszonda lassan fog keringeni, kieresztve két teleszkópját az egész égbolton keresztül fókuszálva a fényét szimultán egyetlen egy digitális kamerába, az eddig legnagyobb mely az űrben valaha is volt. A Gaia kamerája “szemének” van a legérzékenyebb eddigi űrküldetésekre soha össze nem állított fénydetektora.

Professzor Martin Barstow a Leicester Egyetemtől, ki a Leicester csapatot irányítja a projektben, azt mondta:

“A Gaia az egyik legizgatóbb űrküldetés amiben valaha dolgoztam a karrierem alatt. Felmérése a Galaxisról hallatlan, még soha eddig nem mutatott, tapasztalt részlet lesz számunkra és a távolsági méré precizitása meg fogja változtatni a csillagászatot és az Univerzumról kialakított képünket”

Gaia űrszonda - refplay.hu hírek, tudomány és tech

Ha a Gaia elkezdi rutin feladatait, mely húsvét 2014-re várható, rengeteg felhalmozott adattal és kihívással kell szembenézniük a csillagászoknak. Miután már szoftveres átdolgozáson esett keresztül az adattömeg, 5 évnyi anyag 30 ezer CD Rom, vagy 1000 darab Blu-Ray-nek megfelelő mennyiségét fogja kitenni.

Az áthidaló újonnan kifejlesztett számítógépes technológia, , az adatokat átkonvertálják, a Cambridge Adatfeldolgozó Központban megy integráltan végbe ehhez a folyamathoz.

Az első Gaia tudomány új források felfedezése lesz – szupernovák, extrém változó csillagok és kvazárok – melyek a Cambridge feldolgozóközpontban fognak felfedezni és rögtön elérhető lesz tanulmányok felhasználásához mind kutatók, profik és az érdeklődő civil közönség számára