Eljött az idő az emberi klónozás felülbírálására

Nemrég tették közzé tudósok az első emberi embriók sikeres klónozás -át, felhasználva ugyanazon módszert, ami Dolly-t a bárányt produkálta. – emberi klónozás felülbírálására, tiltása.

A hírek egy etikai földregést robbantottak ki. A klónozás a soha nem hallott és morálisan bizonytalan bősége fejlődésének alapvető technológiája –  embriók genetikai technikája, ember/állat kiméra kreálása, klónozott magzatok terhessége mesterséges méhben lényegeként elérve beteg-kompatibilis szerveket, végső fokon, klónozott emberi csecsemőket.

De mit értünk pontosan “emberi klónozás” alatt? Néhány potenciális klónozási módszerek léteznek, mint a magzat kettéválása, a szomatikus sejtnukleáris transzferálás (SCNT) a legközismertebb opció.

 

(Dolly a bárány)

Itt van, hogy is működik:

(a) Először is vegyél egy méhfal vagy más sejteket és távolítsd el a sejtmagját
(b) Következőleg vegyél egy petesejtet és távolítsd el a középpontját
(c) Helyezd a fal sejtmagját oda, ahol a pete magja volt
(d) Stimuláld elektromos árammal vagy más erőforrásokkal

Mikor az SCNT folyamat befejeződött, a klónozásnak vége, eredményezve egy egysejtű magzatot, ami a későbbiekben továbbfejlődik, mint egy megtermékenyítésen keresztülhaladó magzat. Ezt sokszor aszexuális reprodukciónak is nevezik, mert sperma és petén keresztül következik be.

A kérdés következően az lesz, hogy mit tegyünk az ezáltal alkotott születő emberi élettel. Ha a klónozott magzat őssejtek miatt pusztul el vagy másképp felhasználva kísérletekben, ezt gyakran “terapeutás klónozásnak” nevezik. Ha az embriót beimplantálják egy méhbe terhesség és szülés céljából, ezek a megkülönböztetések közbevonják az klónozott embrió alkotását, nem a valódi klónozás cselekményét.

Néhányan a klónozott baba végső születéséért aggódnak a legjobban – egy esemény, ami még nagyon távol van. De terapeutás klónozások már felvetnek egy akut fenyegetést az emberi méltóság ellen. Ahogy Charles Krauthammer, ki George W. Bush tanácsban szolgált a Bioethics-nél, figyelmeztetett a New Republic-ban 2002-ben, klónozott magzatokat kutatásért alkotni – már sikerült – “veszélyes”, mivel a lealacsonyítja a klónozott embriót egy “puszta objektív valósággá”, igazolva a “legkegyetlenebb kihasználást” Azt mondta:

 

Charles Krauthammer

“Ez a véglegesség az elérzékenyítlenítésben…A probléma, amit bárki majdnem mondana, nem az amit a klónozás tesz a magzattal, hanem velünk mit tesz… Alkotni egy emberi magzatot azért, hogy használják és elpusztítsák, aláássa a morális körültekintés egész alapzatát, ami az egész genetikai kutatás vállalkozását informálja: az ötlet, amíg egy emberi embrió nem egy személy, addig ez semmi. Mert ha ez semmi, akkor minden engedélyezett. Ha minden engedélyezett, akkor nincsenek akadályok, nincsenek biztosítékok, nincsen alapja.”

Az egyetlen effektív megelőzés, hogy törvénybe iktassanak egy széleskörű tiltást az emberi SCNT-re, nem csak arra az eljárásokra, amikbe a klónozott embriót teszik. Ellentétben, hogy mit gondolhat a tudományos értelmiség, a biotechnológiai ipar, és a média túlnyomó része, megtiltani az emberi SCNT-t egy lépés, ami nemzetközileg széleskörűen támogatott. Valóban, 2005-ben, az ENSZ ellenállhatatlanul a nem kötelező döntés támogatásában hívta fel a tagországokat, hogy “megtiltsák az emberi klónozás mindenfajta formáját”.

 

Az ördögöt megtaláljuk, ahogy a “klónozás” szót értelmezzünk. Főleg olyan hamis tiltások után kellene keresünk, ami legalizálja az emberi SCNT folyamatának használatát emberi DNS-en. Például, sok indítványozás csak törvényen kívül helyezné a “reprodukciós klónozást”. De amint láttuk, egy ilyen kitiltás nem helyezné egyáltalán törvényen kívül a klónozást, csupán egy potenciális használat lehetséges az klónozás által elkészített embriónál.

Az emberi klónozás törvényen kívül zárása köszöntő hasznot hozna. Először is, megfosztaná a klónozással foglalkozó kutatókat a befektetéstől, hogy tökéletesítsék az emberi klónozás technikáját. Az emberi klónozás törvényen kívül zárása miatt, ez a harsonaszó is követelés lenne a kutatóinknak, hogy követelhessék azt, hogy megfelelő morális paramétereken belül maradnak szolgálva a társadalmat a tudás űzésén keresztül. Ez megvédené a nőket. Emlékezz vissza, hogy a peték az alapvető hozzávalói a klónozási receptnek.

De az emberi pete kinyerése nagyon veszélyes lehet a nők egészségét és termékenységét nézve. A klónozás kitiltása ekképpen megelőzheti a további a női biológiai működés objektifikációját (másképpen egy ember tárgyként kezelése).

 

Végül, pozitívan megjegyezve, ha valamikor az emberi klónozás területén kívül esne, elkezdhetnénk a biotechnológia területeinek irányába evezni, amik morálisan megengedettek, megszabadítva emberi és pénzügyi erőforrásokat az eredményes és morális biotechnológiai kutatás hajszájáért – mint a felnőtt őssejt kutatás, genetikailag megszabott kemoterápia, és más orvosi kezelések.

Elérhetünk maradandó biotechnológiai áttöréseket ebbe az évszázadban az etikánk megadása nélkül. Az emberi klónozás megtiltása az alapvető progresszív cselekvés.

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM