Családi találkozók

A társadalomban a közösségek legkisebb sejtje a család, melyet nem csak vérségi kötelék köt össze, de ennél sokkal szorosabb szálakat sző tagjai között a szeretet. A családi hagyományok, tradíciók megörökítése családtörténeti munkában, biztos kapaszkodót jelent ebben a rohanó világban.

Ahhoz viszont, hogy egy nagy család tagjai jobban megismerjék egymást, együtt örüljenek, nevessenek, beszélgessenek a legjobb fórum a családi találkozó megszervezése.Amikor megírtam A darnói nemes Karácsony alias Nagy család történetét 1999-ben, elhatároztam, hogy apai-anyai ágon családi találkozókat szervezek. 2000-ben a Dunaholding Alapítvány “Magyar sikerek-sikeres magyarok” című pályázatán támogatást nyertem Dr Karácsony Mihály emléktáblája létrehozására.

Tűzzománc kép

Nevezett a József Ipartanoda megalapítója és első igazgatója volt. 2000-ben 2003-ban és 2006-ban a Karácsony-család találkozóját szerveztem meg. A találkozók programja általában a következő volt: szentmise; koszorúzás a temetőben és a Karácsonyok kápolnafülkéjénél; kiállítás és előadás a család történetéről; ebéd. A résztvevők a családtörténetet nyomtatott formában és CD-n is megvásárolhatták. A család történetéről (DVD) film is készült. A harmadik találkozón a család védőszentjéről Nepomuki Szent Jánosról művész által készített tűzzománc képet adományoztunk a helyi templomnak. Anyai ágon a Vajas famíliának eddig két találkozót szerveztünk 2005-ben Nagybodakon és 2010-ben Felbáron. Mindkét alkalommal családtörténeti kiállítást is készítettem. A szülők, testvérek, nagynénik, nagybácsik, első-, másod- és harmad unokatestvérek kitűnően érezték magukat. Mindkét családnál látva az örömüket minden fáradságot megért a családi találkozók szervezése.

Dr. Karácsonyi István

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM