Az alvászavar tünetei és veszélyei

Tudta, hogy életünk harmadát átalussza az átlagember? Viszont a sok alvás ellenére itt a lehetőség, az alvászavar tünetei és veszélyességének fontosságát is figyelembe venni!

Mi az alvászavar?

Azaz alvásállapot, mely befolyásolja mennyit és milyen jól alszol. AZ okai kiterjednek a gyenge megszokásainktól, mik ébren tartanak ezzel következve az az alvást zavaró egészségügyi problémákig. Ha nem érzed magad kipihenve reggelenként, menj orvosodhoz. Elégtelen mennyiségű alvás komoly problémaként fenyegetheti egészséged és biztonságod.

A kevés alvás veszélyei?

Az alváshiány végigkísérheti a napi életed minden egyes aspektusát.  Kutatások összekötötték az alvás nélkülözését autóbalesetekkel, kapcsolati problémákkal, rossz munkateljesítménnyel, munkával összefüggő sérülésekkel, emlékező memóriánk problémáival és kedvkilengésekkel illetve hangulatváltozásokkal. Nem régi tanulmányok azt is felvetik, hogy az alvászavarok hozzájárulhatnak szívbetegséghez, kövérséghez és cukorbetegséghez.

 

Alvászavarok tünetei

A tünetek különbözőek függően az alvászavar típusától, de beletartozhat:

– Igen nagy aluszékonyság napközben

– Nehézkes elalvás vagy ébren maradás

– Horkolás vagy kisebb szünetek lélegzetvételnél alvás közben

– Kényszeres lábmozgatás vagy kellemetlen érzés a lábakban éjszaka

Az alvás körforgása

Két típusa létezik az alvásnak: REM alvás és nem-REM alvás. A REM alvást szapora szemmozgás jellemzi, álom kíséri végig. A normális alvás 25%-át teszi ki, egyre hosszabb periódusokban következve a reggeli ébredésig. Az alvásunk többi részét a NREM-ben töltjük, ami négy alvási szintből áll, a könnyű alvástól (első szint) a mélyalvásig (negyedik szint). Az alvászavarok megzavarják a normál alvás folyamatát, meggátolva az éjszakai pihenést.

 

Mennyi alvásidő szükséges valójában?

– 16 óra csecsemőknek

– 9 óra tizenéveseknek

– 7-8 óra felnőtteknek

Tartsd észben, hogy néhány felnőttnek elég 5 óra is akár, néhány akár 10 óra alvással sem elégszik meg.

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM