Az alvászavar főbb fajtái

Volt már alvajárásban részed, többet alszol a kelleténél, elakadt a lélegzeted? Néhány alvászavar típus tájékozódásképpen. – Az alvászavar főbb fajtái, veszélyei.

Alvási légzésszünet

Alvászavarral rendelkező embereknek epizódikus légzéskihagyásai vannak alvás közben. A légzési szünet néhány másodpercig tart és ez indítja be a könnyű alvást a mélyalvásból. Ezek a megzavarások napi aluszékonysághoz vezethetnek. Nagyon sok ember alvási légzésszünettel nem is tudják, hogy van nekik. A horkolás egy megszokott figyelmeztető jel, amit a házastárs észrevehet a horkolás és a légzésszünetekből.

Rizikófaktorok és alvási légzésszünet

Alvási apnoé a leggyakoribb és legközismertebb a túlsúlyos 65 év feletti férfiak között. Spanyolok, afroamerikaiak és csendes-óceáni szigetek lakói is magasabb rizikóval rendelkeznek e kondíció kialakulásában. Miközben ez hétköznapi a felnőttek között, az alvási apnoé/légzésszünet néha megnagyobbodott mandulával rendelkező gyerekeknél is előfordulhat.

 

Nyugtalan láb szindróma

Nyugtalan láb szindrómával az emberek kényelmetlenséget és mozgási kényszert éreznek nyugalmi állapotban. A probléma általában este és éjszaka a legrosszabb. Habár ezáltal könnyen elalszunk. Mások pozícióváltást észlelnek alvás közben, ez rövid felébredéseket okozhat.

Narkolepszia

A narkolepszia extrém aluszékonyságot okot napközben. Nehéznek találják pihenők nélkül kibírni a napot, annak ellenére, hogy elég időt töltenek este az ágyban. Más riasztó jelei:

– Képtelen vagy mozogni felkelésnél

– izomirányítás elvesztése erős érzelmi hatással

– álmodsz pihenők alatt

– álomszerű hallucinációk, amikor elalszol vagy felkelsz

A narkolepksziások rögtön a REM fázisba kerülnek elalváskor, az NREM alvás nélkül, ami alapjában véve az álomalvásig vezetne.

Alvajárás

Alvásproblémákkal küszködők szó szerint felkelnek és sétálnak miközben alszanak. Az epizódok az NREM mélyalvás fázisában fordulna elő, és a személy különféle tevékenységet folytathat felébredés nélkül. Alvajárók tipikusan nem válaszolnak kérdésekre és nem emlékeznek semmire sem felébredéskor. AZ alvajárás a leggyakoribb gyerekeknél, de felnőtt korig is tarthat.

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM