Az alvászavar, álmatlanság okai és következményei

Ha álmatlan éjszakáid egyre csak növekszenek, nem tudod mit tégy ellene, akkor itt a megoldás. Kezeld álmatlanságod!

Álmatlanság

A legtöbb embernek problémája van az alvással időközönként, de ha a probléma estéről estére folytatódik, valószínűleg álmatlanságban szenved. Álmatlanságban szenvedő emberek gyakran órákig ébren vannak elalvás előtt. Túl korán is ébredhetnek és képtelenek teljesen felébredni, vagy ismétlődően felébrednek az éjszaka alatt. AZ álmatlanság a leggyakoribb alvási rendellenesség az USA-ban.

Álmatlanság és az alvási higiénia

A legtöbb esetben, az álmatlanság a szegény alvási higiéniával kapcsolható össze. Ez a rossz rossz szokásokkal köthető össze, melyek az alvást akadályozzák. Például, beleértve a kávéfogyasztást délután és este, dohányzást vagy a nehéz ételek fogyasztását lefekvés előtt, állandóan különöző időpontokban lefeküdni, vagy televízió előtt illetve lámpafénynél való alvást.

Álmatlanság és mentális egészség

Mentális egészségügyi problémák álmatlansághoz vezethetnek. Ezek tartalmazzák a depressziót, az aggódást és a poszttraumatikus stressz szindrómát. Szerencsétlenségünkre, a gyógyszerek egy részének használata is okozhat alvási problémákat. Ha gyanítod, hogy a gyógyszered zavarja az alvásod, konzultálj az orvosoddal a kezelés -ed változtatásáról.

 

Álmatlanság és egészségügyi kondíció

– Ízületi gyulladás/köszvény

– Gyomorégés

– Krónikus fájdalom

– Asztma

– COPD (Krónikus obstruktív légúti betegség)

– Szívelégtelenség (légúti problémáknak köszönhetően)

– Pajzsmirigy problémák

– Neurológiai rendellenességek, mint a szélütés/sztrók, Alzheimer és Parkinson kór

Az álmatlanság más okozói

Terhesség alatt is előfordulhat az álmatlanság, különösen az első és harmadik trimeszterben. A probléma visszatérhet a kritikus kor alatt, mikor hőhullámok zavarhatják meg egy jó éjszakai alvásunkat. Nők és férfiak is több alvászavarral rendelkeznek 65 év felett. A  műszakban dolgozók és gyakori ingázok napi ritmus rendellenességet alakíthatnak ki. Ebben az esetben, egyfajta “belső testi óra”, ami az alvást, a hormontermelést és más testi funkciókat is irányít, zavarban vannak.

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM