A világ top 10 legszmogosabb városa

Te tudod mely a világ legszmogosabb városa? Toplistánk első tíz helyezettjét ismerheted meg most!

A világ valamennyi legnagyobb és legsűrűbben lakott városainak levegője oly mértéken szennyezett, hogy emberek láthatóan a globális átlagosnál magasabb mértékben szenvednek tüdőbetegségekben. Rendellenességgel született gyermekek száma is átlagon felüli szinteket ér el, mint ahogy a szív-és rákbetegségek.

A városok legtöbbje a leggyorsabban terjeszkedők között vannak. Amelyekben a lakók fát és kőszenet égetnek fűtés szempontja miatt, további hozzáadódó halálos szennyezést engednek az atmoszférába.

De mely városoknak van a legrosszabb levegője. Egy ilyen listát összeállítani nem könnyű. 24/7 Wall St áttekintett néhány olyan tanulmányt, melyek a levegő viselkedését figyelték az elmúlt néhány év folyamán, egyúttal adatokat kormányzati weboldalakról és privát forrásokból. A felülvizsgált adatok a következő szennyezőanyagokról:

  • Kén-dioxid: Fosszilis anyagok égése során keletkezik, a savas eső okozója. A szem irritációját, köhögést, az asztma romlását és légúti szervek fertőzését il. megbetegedését okozza.
  • Nitrogén-dioxid: Generátorok, erőművek és motor által működtetett gépek terméke. Nagy hozzájárulója a légcsőhurutnak és tüdőbetegségeknek.
  • Szálló por: A légszennyezők egy kis változatos részéről beszélünk, beleértve a ólmot, port, ammóniát, kormot és porlasztott ásványokat. Ezek vezető okozói a tüdőráknak. A WHO szerint, a halandóság ezekben a városokban 15-20 százalékkal nagyobb a relatív tiszta városokhoz képest.

Ezzel a háttérrel, itt vannak 24/7 10 városai a legrosszabb levegőminőséggel:

1) Beijing, Kína

Beijing levegőminősége olyan rossz lett, hogy beborította a veszélyes köd. Eredményképpen, az iskolák kültéri tevékenységeit eltörölték és az egészségügyi kutatók kérték a gyerekeket, az idősebbeket és légúti betegségekkel küszködőket, hogy maradjanak lakásukban. A város megdöntötte a világ legmagasabb szintű kén-dioxid koncentrációját 2000-től 2005-ig számítva és a harmadik legnagyobb nitrogén-dioxid szintű Sao Paulo és Mexikóváros mögött. 2008-ban viszont javult a helyzet a város gépjárművei használatának betiltásával, mikor az olimpiai játékokat tartották. Persze később a helyzet visszaállt az olimpiai játékok előtti állapotba.

2) Újdelhi, India

A WHO legújabb hírei szerint, Újdelhi a ik helyet tölti a szálló por koncentrációs listáján, hatszor magasabb szinten, mint amit a WHO biztonságosnak vél. A Harvard International Review szerint, a város 13,8 millió lakosából két ember legalább ötből szenved légúti megbetegedésekben. A jelentés alapján, Újdelhi levegőszennyezettségének fő oka a gépjárművek kipufogócsövéből kikerülő szennyező anyag és a tömeges utcákon felrúgott portömeg. Eredményként az építőmunkások és a taxisok vannak a legjobban a  korai halál veszélynek kitéve,

3) Santiago, Chile

A WHO szerint, egy város szálló por mértéke nem haladhatja meg az 50 mikrogramm per köbmétert. Santiago-ban 200 mikrogrammnál adnak ki riasztást. 2008-ban, valamennyi napon a város elérte a 444 mikrogramm szintet. Hozzávetőlegesen, Santiago-nak van a második legmagasabb szintű talaj közeli ózonszintje a WHO szerint.

4) Mexikóváros, Mexikó

A salzburgi egyetem kutatói szerint, Mexikóvárosnak magas a levegő által szállított káros szennyezőanyagok koncentrációja, beleértve a kén-dioxidot, nitrogén-oxidokat és szén-monoxidot. Eddig a legrosszabb hajtépő probléma, a város felett majdnem mindennap lebegő masszív szmogfelhő. A WHO szerint a Mexikóvárosnak van a legnagyobb talaj közeli ózonszintje.

5) Ulánbátor, Mongólia

Ulánbátorban, az éves átlagos szálló porkoncentrációja 14-szer nagyobb a WHO ajánlott szintjénél. A város gyenge minőségű levegője nagy mennyiségű légcsőhurut, szív és ér megbetegedéseket. A sűrű szmog gyakran beborítja a várost, nappalonként annyira gyenge a láthatóság a ködön keresztül, hogy az autók reflektorfényüket kell használniuk.

6) Kairó, Egyiptom

Az legújabb WHO adatok a második legmagasabb szintű szállópor koncentrációjú városként rangolta Kairót Újdelhi után a világon. Mivel Egyiptom nem használ ólommentes üzemanyagot, hatalmas ólomszintnek vannak a lakók kitéve. Alkalmanként, Kairó az úgynevezett “fekete felhő” alatt áll: egy sűrű, mérgező szmogmassza.

7) Chongqing, Kína

Kínában a leggyorsabban növekvő városok egyike, Chongqing-nek extrém magas levegőszennyezettségi szinten áll az erőművek széltüzelése miatt főként. A levegő gyenge minősége megbetegíti a város lakóit. Tanulmányok szerint a 14 éven aluli 4,63 százaléka a gyerekeknek szenved asztma miatt, habár a gyakoriság lányoknál a valószínű bejelentés csekély lehet a kulturális előítélet miatt. A nitrogén-oxid szint a gépjármű kibocsátás miatt egyre növekszik.

8) Guangzhou, Kína

Guangzhou, egy tartományi főváros, 12 milliós populációval, és az egyik legrosszabb szálló por koncentrációjú város Kínában. A totális lebegőszálló por, egy 2007-es tanulmány szerint, rosszabb volt mint Beijing-ben. A kén-dioxid szintek, A legújabb WHO adatok szerint, második volt Beijing után. Mint az ipari termelés és közlekedés Guangzhou-n belül egyre növekszik, még több ember szenved légszomjtól,köhögéstől, szédüléstől, gyengeségtől és émelygéstől.

9) Hong Kong

Hong Kong mértéktelen szintű nitrogén-dioxidot, ózont, kén-dioxidot és szén-monoxidot emel ki. A levegőszennyezettségi index, mely annak az lehetőségét méri, hogy mennyi ember betegszik meg a levegőtől. EZ elérte az 500-at, a lehető legmagasabb szintet, több helyen is Hong Kong-ban. Ez az év látta eddig a legrosszabb szennyezettségi szintet 1995 óta, sarkallva a kormányt az emberek figyelmeztetése miatt, a szabadtéri tevékenységek kerülés érdekében. Ezek a szinten 12-től 14-szeresig rosszabbak voltak a WHO átlagainál. Nem csoda, hogy egy nem régi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Hong Kong népességének 70 százaléka elégedetlen a levegő minőségével.

10) Kabul, Afganisztán

A háború miatt Afganisztánban, az állam fővárosa menekültekkel van teli a várost körülvevő vidékről. Egy NPR jelentés szerint, Kabul infrastruktúrája 500 ezer lakóra lett tervezve, de most több mint 5 milliót támogat. A túlzsúfolt város tele van égett fadarabokkal, gázműködésű generátorokkal, melyek elektromosságot generáltak, amit egy háború által tönkretett áramhálózat nem képes generálni. AZ autók ólmos benzint használnak, és a lakók néha műanyag gumikat égetnek a melegen maradás érdekében. A növekvően veszélyes magas szintű szálló por eredményeképpen, Hamid Karzai elnök elrendelte a szükségállapotot a fővárosban. A közegészségügyi minisztérium igazgatója szerint,”A levegőszennyezés hatalmas probléma itt, annyi betegséghez vezet – légúti betegségekhez, allergiához, vetéléshez, koraszüléshez és akár rákhoz”.

Szóval a lényeg amit ebből mindenki leszűrt, óvd meg a tüdőd és ha lehet, akkor kerüld a nagyon szmogos városokat!

Üdv, Sarkadi Roland – Refplay

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM