A vágyak éjszakája – Jön a Perseida- meteorraj

Kívánság lista elő: Jönnek a Perseidák! Az év egyik leglátványosabb meteorraja, a Perseidák maximuma augusztus 13-án hajnali 2 órára esik, azaz elvileg a legjobb megfigyelési idő az augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszaka. Fényszennyezéstől mentes helyen szabad szemmel láthatóak, így optikai segédeszközre nincs szükségünk, viszont a hőmérséklet jelentős csökkenése miatt több rétegű öltözetre, esetleg hálózsákra annál inkább.

Perseida hullócsillag - REFPLAY.HU - A vágyak éjszakája- Jön a Perseida-meteorraj

Perseida hullócsillag, NASA – Szerző: Stephane GUISARD

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quételet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ennek a bizonyításául G.V. Schiaparelli számításai szolgáltak alapul.

Így néz ki a Perseida-meteorraj egy hullócsillaga!

Perseida hullócsillag - REFPLAY.HU - A vágyak éjszakája- Jön a Perseida-meteorraj

A légkörben elégő csillag pillanatképe

Nevét onnan kapta, hogy radiánsa a Perseus csillagkép területén van, maximuma augusztus 12 és augusztus 13-ra esik. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.

 

IRATKOZZ FEL 👉 REFPLAY YOUTUBE CSATORNA

KÖVESS ITT IS 👉 REFPLAY INSTAGRAM